Garment Buying House

This garment buying house was located at the commercial area of Banani, Dhaka, Bangladesh. The site was surrounded by a few other commercial retail stores. At first this garment buying house was a residential house, but then we were contacted to re-design & re-model it into a creative, functional, aesthetically working space. It was a small project but our working details were quite intricate to make this garment buying house functional.

buying-house-remodeling buying-house-renovation

The images show the existing entry & lobby spaces of this garment buying house. The existing buying house was a untidy, in no way does it represent an international & professional brand.

The first thing that we wanted to do for this garment buying house was turn this lobby into a grand & glowing welcoming space that would be a lobby cum show-room. The entry of this garment buying house also had to be defined to give the visitors a sense of approach. There was a serious inadequate lighting inside the lobby & the stairs, with a welcoming mat at front did not belong to in the office of an international brand; even the mannequins were too shady & did not stand out to serve its purpose of show-casing the products & what’s up with that garage-like collapsible gate & groups of prison-like adjacent small windows, that was north-facing, so did not allow any significant natural lighting.

buying-house-showroom

zeroinchinteriorsltd-buying-house

garment-buying-house

First, we came up with these conceptual, schematic ideas as to analyze what would be the best way to approach for this garment buying house & turn it into a lobby cum show-room.
The entry of this garment buying house was designed with planes of Burma teak louvers to allow a formal sense of approach. The space beside the stair was the first thing we could see upon entering the office, so a proper focal point was created to grab the visitors’ attention.
A display area for this garment buying house was designed for high-lighting their products. Travertine & veneer ply was used at the back-drop wall, where the brand name was high-lighted through theses small but significant changes.

Ample lighting was used so that the gloominess could be replaced by a shining, bright aura. The false ceiling was composed with circles to break away from the monotony. Circular sitting cum display tools were also designed on the floor to go with the flow of the ceiling concept.

buying-house-show-room

buying-house-lobby

waiting-lounge-by-zero-inch

The waiting lobby on the first floor of this buying house was designed with louvered back-drop wall with customized sitting arrangements, where the setter was made with denim jeans, which is also one of their products. The photo frames were also customized & composed in such a way so that it adds a new layer to the already intricate louver wall. A display area was also designed with 3-d effect white board & clear glass. Ample lighting opportunities were provided with lighting installed in the false-ceilings to provide a warm, bright & energized working experience throughout the whole area.

Even the vinyl stickers were customized & chosen by us. What kind of digital prints would best suit the brand, what kind of back ground color should the digital prints have & how to make it blend so that it becomes an integral part of the whole designed space. Once all these questions were answered, we had the full design package & delivered it to the client. As long as he is happy, we are also happy with our buying house design process & final out-put.

buying-house-interior-design


eighteen + 10 =